Какво ново има при нас?

SECESPOL в борбата между спиралните JAD и пластинчатите топлообменници при приложенията с пара.

8. 8. 2020

SECESPOL в борбата между спиралните JAD и пластинчатите топлообменници при приложенията с пара.

Много често в практиката се наблюдава използване на различни топлообменни апарати с цел различна от основното предназначение. За съжаление не винаги масовите и добре познати споени пластинчати топлообменници са правилният избор. Въпреки изключително голямата енергийна ефективност и компактните размери, които предлагат, тяхното използване е чувствително ограничено. Спойката между различните слоеве най-често се извършва с мед в редки и специални топлообменници с неръждаеми компоненти под формата на пудра. Тъй като между отделните пластни не е възможно температурно разширение те са изключително податливи на разрушаване и пропуски.

Една от най-често допусканите съществени грешки е избор на пластинчат топлообменник за приложение с пара. В много от случаите температурните диапазони са изключително големи, в следствие на което разширенията и натоварванията на материала са сериозни. Също така хидравличните удари при рязка промяна в скоростта на потока са често срещани и водят до проблеми в структура на топлообменниците.

Поради тази причина продуктите от серия JAD са проектирани за работа с пара при изключително високи скорости и натоварвания. В основата си JAD е кожухотръбен топлообменник, но се различава изключително много от общоприетите големи, тежки и изключително скъпи топлообменни апарати. Специфичното при JAD е тръбният сноп, увит под формата на спирала, допринасящ увеличаване на повърхността, повишаване ефективността при топлообмен поради високата скорост и турболентност на потока. Малките размери, огромната надежност и конкурентната цена дава възможност на JAD да води изключително успешна борба със пластинчатите топлообменни апарати.

За съжаление останалите брандове, поради липса на продукт, достатъчно надежден за работа с пара продължават ежедневно да налагат пластинчати топлообменници, работещи с риск от разрушаване. В много от случаите става въпрос за спиране на производствен процес или за прекъсване на отоплението при обществени сгради и басейни.

контакт

контакт